keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Pirtelöä

En erityisemmin voi sanoa tällä hetkellä olevani mikään ravitsemusintoilija. Joskus olen ollut enemmänkin, mutta nyt parin vuoden sisällä vähän laiminlyönyt omaa ravitsemuspuoltani. Lähinnä tarpeeksi monipuolisesti ja säännöllisesti syömistä ja herkkupäivissä pysymistä, syön kyllä muuten ihan suht järkeviä juttuja kuitenkin. Ongelmani on ehkä se, että liikunta ja ravitsemus kulkevat niin käsikkäin ja en ole saanut aktiivisesta liikunnasta nyt raskauden ja vauvavuoden jälkeen uudestaan kiinni. Vauvavuoden olin niin väsynyt, että silloin oli ihan turha mitään säännöllistä yrittääkkään. Unet oli sitä luokkaa, että ei olisi ollut edes järkevää. Nyt en ole vaan saanut kiinni siitä ja vanhat vaivat, jotka on pitkän liikkumattomuuden takia huonontuneet entisestään, ovat latistaneet yritykseni. Ja kuntoutus on niin tylsää puuhaa. Siitä olisi varmasti lähdettävä. Huoh.
Aina välillä yritän taas uudestaan ja sitten se taas lopahtaa syystä tai toisesta. On kyllä ikävä kunnon hikoilua ja treeniä, mutta se ei nyt vaan ole irronnut. Mutta joku päivä.. Joku kaunis päivä se minunkin takapuoleni lähtee kirjaimellisesti taas uuteen nousuun!
Niku (Niklaksen lempinimi) puolestaan on hyvinkin tietoinen siitä, mitä suuhunsa laittaa. Meillä on kaapissa lisäravinneasiat kohdillaan ja jääkaapista yleensä löytyy vaan järkeviä ruokia. Ja poika me ruokitaan mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti.
Niku on painoluokkaurheilija ja silloin on hyvin tärkeää pitää huolta, että kilot pysyy kohdillaan. Hänelle kyllä myös herkut maistuu, ei sillä! Mutta nyt varsinkin, kun on kisakausi meneillään, niin herkkupäivät ovat hänellä harvassa. Tulevana viikonloppuna on pitkästä aikaa herkkupäivä ja silloin ajattelin leipoa jotain hyvää! :)

Luda (meidän pienimies) nukkuu päiväunet keittiön seinän takana omassa huoneessaan. Silloin jos vatkaan jotain leipoessa tai teen vaikka blenderillä pirtelön, niin vien vempaimen meidän makuuhuoneeseen surisemaan, että poika saa nukkua rauhassa. Huvittaa kyllä aina nököttää makkarin lattialla hurruttelemassa, mutta arvostan päiväuniaikaa kuitenkin niin paljon, että se on pieni juttu sinne mennä. 
Niklas sai asiakkailtaan Jouluna tosi hienon lahjan. Kassillisen kaikkea superfoodia ja luomu "pöperöä". 
Ja yksi lahjan antaneista naisista oli leiponut vielä taatelikakunkin. Arvostan! 
Lisäksi Niku sai äidiltään lahjaksi mm. uuden blenderin, aiemmin rikkoutuneen tilalle ja nyt ollaan paljon tehty pirtelöitä. Pieninkin on päässyt niiden makuun! Hän kylläkin saa pirtelön yleensä vain silloin, kun ei ole kiire lähteä syönnin jälkeen minnekkään ja yleensä vaatetuksena toimii pelkkä vaippa, koska pirtelön jälkeen on pakko tehdä perusteellinen pesu. Herkkusuu saa jotenkin kummallisesti vuorattua itsensä päästä varpaisiin pirtelöllä.

Nassukka nauttii pirtelönsä usein shakerista.
  

Tänään tein meille herkkupirtelöt välipalaksi, kun Niku tuli pariksi tunniksi kotiin töiden välissä. Käytin myös Joululahja -aarteita aineksina.
Pirtelö oli herkkua! Ja terveellistäkin. En voi kyllä tarkalleen kertoa ohjetta, kun laitan aina melko mututuntumalla tuotteita, mutta tässä kuitenkin ainekset:

Suomalaisia superaarteita, mustikkaa ja mustaherukkaa pakkasesta
Avokadoa
Hampunsiemeniä
Pellavansiemenrouhetta
Mansikan makuista heraproteiinijauhetta
Banaania
Kaakaonibsejä
Maitoa

Tykkään tehdä aina rakkaus -koristuksia ja halusin tehdä pirtelöiden päälle vielä sydämet. Minulla ei ollut valmista sabluunaa, mutta sen sai nopeasti leikattua turhasta pöydällä lojuvasta kirjekuoresta. Sydämeksi ripottelin sabluunan läpi herajauhetta.
Jos teen joskus erityisesti jollekkin toiselle henkilölle esim. leivän, leivoksen tms, niin on kiva osoittaa myös sen myötä, että henkilö on tärkeä ja olen ajatellut erityisesti häntä. Muutaman kerran olen piparkakkumuotilla tehnyt sydämen muotoisia juustoja ja leikkeleitä leivälle ja minulla on myös silikoninen kananmunan paistomuotti, se on aika ihana! Täytyykin ottaa se taas joku kerta käyttöön, viime kerrasta on jo aikaa.
On myös kiva idea kirjoittaa kakkuun tai leivokseen joku viesti. Semmoisesta tulee iloiseksi saaja, sekä myös antaja. :)

Herkkupirtelöt. Kupit Indiskasta.

Tee se itse -sabluuna kolmessa sekunnissa. Toimii!

 Kerroin viime kirjoituksessa, että minulla on paljon keskeneräisiä projekteja. Olen sellainen tyyppi, että teen useaa projektia päällekkäin. Näin jotenkin kuvittelen saavani enemmän aikaiseksi. Heh. Totuushan on, että joskus ne seisovat sillä tyylillä vielä pidempään tekemättöminä. Mutta näin se vaan minulta luonnistuu parhaiten. Joskus tulee hurja draivi saada valmiiksi juttuja ja saan hirveästi aikaseksi lyhyessä ajassa. Nyt on turhan monta juttua ollut kesken pidemmän aikaa. 
Varsinkin, kun muuttokin peruuntui, niin täältä löytyy nyt kaiken maailman ongelmakasoja, mille pitää keksiä paikka. Kuukausi melkein kerittiin jo elää sillä meiningillä, että näille "kasoille" tulisi kohta uusi paikka, täällä niille pitää sellainen tehdä. Siihen auttaisi ainakin vähän yhden vanhan arkun sisustan maalaus. Ehkä teen sen pian. Nautin todella paljon entisöinnistä ja maalaamisesta. Se on kuin terapiaa.  
Ennen muuttoaikeita minulla oli meneillään viime tekstissä mainitsemani keittiön pinnatuolien maalaus. Sitten se jäi kesken. Neljä niistä on mummin ja ukin vanhoja. Minusta on ihanaa, kun niillä on niin tärkeä historia. Isovanhemmat ovat minulle hyvin rakkaita. Loput tuoleista on kirppareilta hankittuja.
Tuoleja on yhteensä 6 + 1. Yksi ei ehkä tule ruokailuryhmään mukaan, mutta sillä on paikka keittiön nurkassa. Haluaisin maalata jokaisen niistä eri värillä tai ainakin eri sävyillä. Nyt valmiina on 2,5 tuolia. Turkoosi, Violetti ja puoliksi valmiina on vaalean vihreä. Olisi jo valmiina 3,5 tuolia jos olisin ollut tyytyväinen sävyyn, jolla nyt keskeneräisen tuolin maalasin ihan alunperin. Sävytän itse eri väreistä mieluisia sävyjä. Eli ei vielä hajuakaan, minkä värin/sävyn seuraavat tuolit saavat. Sävyt syntyvät siis tuolikohtaisesti. Ehkä pian saan taas yhden tuolin valmiiksi. Hiljaa hyvä tulee.

2,5/7 valmiina.


En stailaa lastani kodin väreihin sopivaksi, yleensä päällä on just mitä sattuu puhtaana olemaan. 
Tänään pojalla sattui aamulla olemaan keittiöön sävyihin sopiva ihana turkoosi T-paita päällä ja hän oli niin suloisena "isona poikana" aikuisten tuolissa. Olihan siitä(kin) hetkestä pakko ottaa kuva. Paita on kaiken lisäksi jo jäänyt vähän kippanaksi ja pikkuinen masukin pilkottaa sieltä alta jo. Ehkä tämä oli viimeinen kerta se päällä ja laitetaan se muiden hurjaa vauhtia pieneksi jääneiden vaatteiden sekaan. Paita on saatu ystävältäni Eevalta, joka asuu Kaliforniassa miehensä kanssa. Eeva on ihana. Lomailtiin syksyllä heidän luonaan Santa Barbarassa pari viikkoa koko perhe. On kyllä ikävä sinne. Oikeestaan siltä reissulta ostin osan maalipurnukoista, millä tuoleja maalaan ja loput Eeva toi vieraillessaan Suomessa Joulun alla.


Aamupala ja lemppari Muumi -muki. Silmät vielä sikkuralla.


Menipä myöhäiseksi tämä ilta! Nyt selaamaan ihan pikku hetkeksi eilen postiluukusta pudonnutta Leivotaan -lehteä ja sitten unille. Ehkä sieltä saan idean viikonlopun herkkupäivään. :)


Tsau!



9 kommenttia:

Stella Mariella kirjoitti...

Ihana Tiia-sisko! <3 Musta on niin kiva tulla sinne aina syömään sun sydämen muotoisia juustoja ja millon mitäkin. Olet tärkeä! Harmi, että muuttoa ei tullutkaan, mutta jotain parempaa on varmasti tulossa ;)

Tipitii kirjoitti...

Jee, kiva kun tulet iltapäivä kylään, sisko! Taisin rivien välistä lukea, että yksi kuppikakku tilattu! Täytyykin ottaa pakkasesta sulamaan! ;) Olet myös kovin tärkeä.<3 Nähdään pian!

Eeva kirjoitti...

Pirtelot on kylla herkkuja :) Yleensa aina tein ennen mun pirtelon maidon kanssa, mutta nyt viime aikoina oon tehny sita myos kivennaisveden kanssa, mika tekee siit semmosen ihanan raikkaan. Mut vaik jos kayn lenkilla tms, nii sit teen sen maidon kaa, et saa vaha vaik protskuu ;) Ja juku. NIin kivaa lukee sun kuulumisia ja ajatuksia tan blogin kautta. Noi tuolit on kylla hienoja. Ja mika hyva idea toi kirjekuori-sydan. Toivottavasti ei ollu mikaa tarkea lasku sisalla ;) (varmaa tiliote). Oot kylla huippu bloggaaja, niin kivoja tekstija ja kuvia.

Sanni kirjoitti...

Ihana blogi! Hauska kun kaikki on innostunu noista terveyspirtelöistä...täytyy varmaan munkin joskus kokeilla, vaikken ihan vakuutu noista leseistä sun muista. Mun pirtelöön tulee yleensä jätskiä, kaakaojauhetta, banaania ja tilkka maitoa :D namskis

Juulia kirjoitti...

Aivan ihana blogi! :)

Stella Mariella kirjoitti...

<3 Kuppikakku oli hyvää! Hehehe ü

Tipitii kirjoitti...

Kiva idea toi kivennäisvesi -pirtelö! Täytyy koklaa! Teillä ollessa maistoin muuten yhtä Baileyn suklaa protskujauhetta pirtelön seassa, se oli tosi herkkua! Ooksä ite maistanut sitä? Ja kiitos paljon kehuista! Kannustaa untuvikkoa jatkamaan. :)
Mä myös tykkään niiiiin paljon sun ihanasta blogista ja kun voin lukea sieltä sun juttujasi ja touhujasi! Ja niin, kirjekuori oli ihan turha, sisällä tiliote. Oli siitäkin kuoresta sitten jotain hyötyä, kun pääsi sabluunaksi. ;)

Tipitii kirjoitti...

Ihana, Sanni! :) Ja kuulostaa herkulta sun pirtelöt! Musta noi "terveys" -pirtelöt on siitä niin kätsyjä, kun niistä saa puhtia ja hyvää ravintoa vähällä vaivalla ja nopeasti. Lisäksi maistuu hyvältä, kun laittaa jotain sekaan, mistä tulee makeutusta. Bansku jo itsestään on niin makea, että sekin välillä riittää makeutukseksi. Joskus lisään kyllä hunajaa. Makeutusaineista en tykkää. Ota sun ihana pikku touhulainen joku päivä mukaan, niin tehdään pirtelöä meille. :)

Tipitii kirjoitti...

Kiitos palautteestasi tosi paljon, Juulia! Ihana kuulla! :) Kiva, kun oot löytänyt blogini ja toivottavasti viihdyt jatkossakin lukijana. Mukavaa viikonloppua!