maanantai 23. kesäkuuta 2014

Keskikesän kuuraa

Hyvinhän se Juhannus meni alkuangstailuistani huolimatta. Mielialoihin vaikuttaa tosi paljon näiden vuosittaisten pyhien juhlimisessa tää nykyinen elämäntilanne. Musta kun nää tälläiset on perheen keskistä aikaa ja menee aikaa totutteluun, ennen kun todella käsittää sen tosiasian, että meidän perhe ollaan nykyään pojan kanssa vaan me kaksi. Näinä tällaisina pyhinä se fakta vaan korostuu. Ajan kanssa näistäkin fiiliksistä pääsee eroon onneks ja etenkin kun tilalle tulee uusia perinteitä ja muistoja. Vuoden päästähän voi asiat olla monilta osin aivan erilailla. Ainakin fiilikset. Eihän sitä olis viime Juhannuksenakaan osannut tälläista ennustaa. Nyt me kuitenkin saatiin taas monta hyvää uutta muistoa kasaan.



Juhannusaaton aamuna oli hetken ihan kesäistä ja käytiin leikkipuistossa syömässä eväät. Oli kyllä tosi hiljaista. Ei siis ihan perus puistoperjantai. Juhlistettiin keskikesää ruoan jälkeen hedelmillä ja marjoilla. Olisin mieluusti itse istunut nurmikolla, mutta poika halusi olla ehdottomasti keinujen läheisyydessä. Ja picnikhän onnistui hienosti myös hiekalla istuen.
Iltapäivä me vietettiin mun isovanhemmilla ja muisteltiin mummin kanssa menneitä Juhannuksia. Mm. rosvopaistijuhlia mökillä ja meidän pitämiä kesäteatteriesityksiä siskojen ja serkkujen kanssa. Huikeilla käsikirjotuksilla tietenkin. Lapsena kaikki oli niin mutkatonta. Ja muistaakseni Juhannukset ainakin vähän lämpöisempiä. Tänä Juhannuksena sää oli yhtä kylmä kuin viime Jouluaattona. Tosin Jouluaatto oli kyllä suhteellisen lämmin, mutta onhan tässä silti nyt jotain vähän vinksallaan. Ei se nyt kuitenkaan niin hirveesti ihmetytä, kuin muutenkin tää maailma nykyään vähän on. Vinksallaan siis.




Lauantaina päätettiin lähteä perinteisesti Keuruulle Isoon Kirjaan. Matkaseurana meillä oli mun vanhemmat. Mun isä on melko reipas kuski ja ajelee mielellään. Ajatus olikin, että jos perillä on kamalan kuraista ja kylmää niin voidaan ihan hyvin ajaa vaikka samantien takaisin ja ajatella homma vaan Juhannusajelun kannalta.
Yllätykseksi sadetta olikin vaan vähän ja olikin sitte kiva jäädä hengailemaan kentälle. Rattaissa nukuttujen päikkärien jälkeen alkoi pikkumiehellä menojalka kovasti vipattamaan. Onneksi hänelle riitti monia leikittäjiä ja jekuttelijoita. Oli huippua hengailla koko päivä ihanien ihmisten kanssa ja moikkailla tuttuja kasvoja. Kylmästä huolimatta olikin tosi kiva päivä. Hanskat ja parkatakki ei ollut taaskaan yhtään liiottelua. Mä oon kunnon vilukissa ja jos mietit, niin siks tää kylmyys on saanut niin ison sijan mun kirjoituksissanikin. Heh. Ajettiin yötä vasten takas kotiin ja seuraavana päivänä meillä oli ihana sateisen laiska sunnuntai. Tuntu just siltä, kun sunnuntain kuuluukin. Leppoisaa oleilua ja ei kiirettä minnekkään.



Nyt on tämän vuoden keskikesää juhlittu. Kotona ja vähän onneks sitten muuallakin. Koti on kyllä ihmisen paras paikka olla, mutta kiva se on nähdä muita ihmisiä ja tehdä välillä jotain muuta kun kökkiä omilla nurkilla. Ludakin on ollut niin hyvän tuulinen, kun on ollut vähän vaihtelua pitkän vesirokkoevakon jälkeen. Veikkaan että pienessä päässä kantaa vielä monta päivää ajatus Juhannuksen hurjista volteista ja juoksenteluista milloin kenenkin jahtaamana. :)


Kotoilusta puheen ollen, mä oon niin ilonen, että mulla on ollut mahdollisuus olla kotona Ludan kanssa kohta 3,5 vuotta. Nyt viimeisimmät kuukaudet kotihoidon tuen päätyttyä oon toiminut pojan omaishoitajana, mikä on mahdollistanut kotihoidon jatkumisen, kun on odotettu päiväkodin aloitusta elokuussa integroidussa ryhmässä. Mä tosi usein mietin sitä, kuinka en vaan vaihtais tätä kokemusta kotiäitinä mihinkään. Nyt on viimeaikoina paljon peruuntunut menoja ja muutenkin tämä kesä on nyt ollut tälläistä vähän erilaista kaikin puolin, mutta mä oon aatellut sen niin, että meillä on näitä yhteisiä kotipäiviä enää jäljellä vaan ihan haikean vähän ja kaikki yhdessä vietetty aika on mittaamattoman arvokasta, joten on ollut lähes saman tekevää ollaanko me missä, kunhan vaan ollaan yhdessä ja paljon. Aika kun menee niin nopeaa ja sitä ei saa takaisin. Siksi pyrin nauttimaan jokaisesta hetkestä niin hyvin kuin pystyn. Ehdottomasti tarvitsen väliin omia taukoja, että jaksan, mutta silti. Tää on ihan ensiarvoisen tärkeää mun elämässä.

Poika kasvaa koko ajan ja hänen kanssa reissaminenkin on selkeästi vähän helpottunut, vaikka kyllä siinä edelleen on omat kommervenkkinsa. (Mutta kenempä lapsen kanssa nyt ei olisi.)
Tajuntaakin on tullut niin paljon lisää. Annan hänelle päivittäin pieniä tehtäviä, mistä hän selkeästi selviytyy koko ajan paremmin. Se on tosi ihana nähdä. Päiväkodissa kehitys varmasti on ainakin puolet nopeampaa, veikkaisin. Toisten lasten esimerkki ja entistä tarkemmat rutiinit varmasti tekevät tehtävänsä. Pakko sanoa, että Luda on kyllä niin mainio tapaus, että en mä vois näitä päiviä paremmassa seurassa viettää. Aivan mahtava pikkutyyppi. Sanomattakin selvää, että välillä on ihan tosi haastavaakin, mutta ei mua ole tässä elämässä mikään palkinnut niin paljon, kun äitinä olo tälle pienelle mussukalle, niin kun oon aiemminkin jo kertonut. Ja mä tunnen ihan tosi suurta ylpeyttä hänestä. Kaikin puolin. Mun pieni termiittini.

Ei siinä kauaa nokka tuhise, kun Luda uusii sisustuksen. :D

Miten te muut vietitte Juhannusta? Olis kiva kuulla! :)

Iloa alkaneeseen viikkoon! 
Ja näköjään aurinkoakin! Jee!

-Tiia

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis niin ihanan aurinkoinen (myös sun sisäinen aurinko loistaa!) kirjoitus taas kerran. Tota yhteisistä päivistä nauttimista oon yrittäny itsekin opetella - kotiäitinä menny nyt melkein 5 vuotta ja ens keväänä odottaa paluu töihin. Tosi paljon siunausta ja kaikkea hyvää teiän jokaiseen päivään.

ps meiän perheen juhannus meni aaton osalta mökkeillen ja juhannuspäivänä tämä äiti sai omaa aikaa eli "yksin" Keuruulla,konfassa muun perheen jäädessä mökin lämpöön.
-mia

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Olisin halunnut kuulla (jos jaksat kertoa..) millainen poikasi oli vauvana ja aina 2v. saakka??
Mitä kautta saitte lähetteen tutkimuksiin ja mikä aiheutti teissä suurinta huolta tai sen epäilyksen että jotain poikkeavaa ehkä on muuten suloisessa lapsessa?

Tipitii kirjoitti...

Kiitos, Mia! Ihanaa kun olet päässyt itseksesi kiertelemään ja viettämään kiireetöntä aikaa Juhannuksena! Vaikka varmastikkin oli ihana palata lämpöiseen mökkiin muun perheen luokse! :)

Sulla vielä pidempi aika kotona takana, varmasti oma haasteensa aloittaa uudet kuviot. Vähän jänskättää itseäkin.

Lämpöistä loppukesää teidän perheelle!

Marjo kirjoitti...

Mua ilahduttaa kuinka oot löytänyt vanhemmuuden ilon (vaikkei se helppoa varmasti ole!!), koska nykyään tuntuu ettei vanhemmat ymmärrä sitä mistä jäävät paitsi kun ovat liian kiireisiä itsensä kanssa. Tämän näkökulman oon töissä saanut ja on niin tervettä lukea ettei kaikki vanhemmat ole samanlaisia!!

Tipitii kirjoitti...

Anonyymi kyseli pojasta. Vaikea kiteyttää lyhkäisesti, mutta kutakuinkin näin se meni. Poika on vauvasta asti ollut oikea päivän paiste, Kuitenkin kovin itkuinen ja todella herkkä monessa tilanteessa. Koolikkiseksi määriteltiin, sillä itki 3-5h vuorokaudessa. Vatsavaivoja oli myös paljon ja jokaista hammasta väännettiin 3 kk ajan nuhalla, ripulilla ja kuumeella. Meillä oli myös sellainen koliikkikeinu, missä poikaa keinutettiin paljon, myös päiväunia. Päiväunet oli kuitenkin harvoin katkeamattomia ja muistankin pääsääntöisesti nukuttaneeni poikaa päivittäin päiväunille yhteensä 2,30 h keinutellen rattaita. Heti alkoi itku jos lopetin. Usein unta riitti 15 min pätkissä ja taas piti keinutella uudestaan uneen. Kävin siinä välissä aina untuvatakki päällä (että olin heti hälytysvalmiudessa) sohvalla torkahtamassa, kun poika nukkui parvekkeella rattaissa (nämä muistikuvat siis talvelta). Vauvavuosi oli melko kuluttava. Muuten niin leppoisa ja hyväntuulinen tyyppi teki kuitenkin helpoksi unohtaa vaikeat hetket ja itkut hyvin pian.
kaksivuotiaana alkoi niin voimakas uhma ja pojalla ei ollut mitään tolkkua jutuissa. Agressiivisuuttakin ilmeni puremisen ja lyömisen muodossa jonkin verran. Pääsääntöisesti puremista. Puhetta ei tullut (muutamia sanoja lukuunottamatta, mitkä kuitenkin katosi käytöstä) ja aistiyliherkkyyttä oli monessa asiassa. Haettiin sitten apua neuvolapsygologilta ja siellä ruettiin miettimään, joskso pojalla olisi sensoorisen integraation häiriö. Aloin miettimään kuitenkin sitä, kun jo aikuisella serkullani on myös Frax ja kerroin siitä siinä yhteydessä. Saimme sitten lähetteen myös lastenlinnaan verikokeisiin, jotta kyseinen asia olisi sitten tarkistettu pojan kohdalta. Keväällä saatiin lähete, alkukesästä otettiin testit ja loppukesästä tuli positiiviset testitulokset. Tässä suunnilleen pääpiirteittäin se mitä muistan. Monet Frax -oireet liippaavat kyllä muitakin juttuja läheltä, että vaikka jollakin on jotain samankaltaista, niin se voi liittyä johonkin ihan muuhun. Kuitenkin se on hyvä silti poissulkea, jos epäilystä on. Hyvää kesää sinulle ja laita sähköpostia, jos tulee lisää kysyttävää! Vastaan mielelläni! :)

Tipitii kirjoitti...

Ja kiitos suloinen Marjo kommentista! <3
On kyllä surullista, miten usealla on nykyään ihan liian kiire pysähtyä nauttimaan siitä ajasta, kun lapsi/lapset on pieniä ja monelle se on vaan pakkopullaa. Oot siinä oikeassa. Ei pysähdytä kuuntelemaan, mitä lapsi haluaa sanoa tai viestittää. Usein myöhemmin se sitten kaduttaa. Niin ainakin olen monen suusta kuullut. Ei se aina itsellekkään helppoa ole, eikä joka hetkestä voi millään nauttia, mutta pääsääntöisesti tää on kyllä ollut niin rikastuttavaa aikaa ja päivittäin on niin paljon hetkiä, joita haluaisi vaan pullottaa talteen..<3 Onneksi on nykyään niin hyvät tallentimet siihen hommaan. On se varmaan myös niin, että joiltain se vaan tulee luontaisemmin, kuin toisilta, eikä sille mitään mahda. En tiedä..
Ootko sä ehkä töissä päiväkodissa?

Marjo kirjoitti...

Päiväkodissahan minä :) Tiedän, ettei se todellakaan ole helppoa, mutta sen ajan ainutlaatuisuus on kuitenkin jotain, mitä varmasti kaduttaa sitten myöhemmin! Kyllähän lapset myös antaa paljon, jos ottavatkin ;) Tsemppiä sulle <3

Tipitii kirjoitti...

Kiitos, Marjo!<3