lauantai 23. maaliskuuta 2013

Pizza -perjantai

Perjantai aamulla Niku lähti Tanskaan Pohjoismaiden mestaruus -kisoihin ja me jäätin Ludan kanssa kotiin jännäämään. Nyt en ihan niin paljon jännitä, kun SM -kisoja ja se johtuu hyvin pitkälti siitä, että en ole itse paikan päällä näkemässä otteluita. Niku lähti tosi hyvällä ja rennolla mielellä kisoihin. Siitä minullekkin jää aina hyvä mieli. Pidän käsiä ristissä, että kaikki sujuu siellä niinkuin pitääkin.

Aamu oli ihana ja aurinkoinen. Koko perhe istuttiin aamupalapöydässä ja yllättäen, juotiin pirtelöä. :)
Ei haitannut yhtään, vaikka Ludan pirtelöt valui jalkoja pitkin lattialle, eikä sekään, että hänen järjästellessä puhtaita astioita astianpesukoneesta, hän pudotti yhden kipon maahan ja se rikkoutui. Tunnelma oli niin hyvä, että mikään ei häirinnyt sitä. Vilkutettiin isi haikeena reissuun ja jäätiin keskenämme jatkamaan aamuaskareita. Loistava alku päivälle ja päätin sen kunniaksi kokeilla viime tekstissä mainitsemaani kookosjauho pizzaa. Puhuin siinä alunperin vahingossa tattarijauho pizzasta, mutta korjasin jälkikäteen tekstin. Sormet olivat näpytelleet omiaan tai ajatukset karkailleet. (Ehkä kumpaakin, sillä tietokone takkusi taas pahemman kerran.) Varmasti tattarijauhoakin voisi lisätä tähän reseptiin, ei se varmaan ihan huono idea olisi. Tämä resepti on nyt kuitenkin hyvinkin pitkälti pelkkää kookosta. Kookosjauhoa saa ihan normaalin ruokakaupan leivontahyllyltä. Maksaa saa aika paljon suuremman kilohinnan, kun perus jauhoista. Varsinkin jos se on luomua. Sitä voi käyttää monipuolisesti kaikessa leivonnassa  ja lisätä ruokiin ja salaattiinkin. Se on ravinteikasta.

Minä olin kaupassa jauho -shoppailulla ollessani vielä ihan innoissani pizza -perjantaista ja näin sieluni silmin vähän ruusuisemman päivän kulun. Kuitenkin jo kauppareissulla kävi kaikenlaista pikku kömmähdystä.
Lisäksi joinakin päivinä voi käydä niin, että Ludan päiväunet jää kokonaan välistä tai niin, että unet kestää ihan luvattoman lyhyen ajan. Eilen ne loppui ihan kesken. Ludalla toimi vatsa erityisen vilkkaana ja hän siis heräsi vaipan täyteisiin. Kärttyisenä kuin kimalainen. Rassukka. Ihan kesken unien. Minullakin jäi siten oma -aika todella lyhyeen ja olin haaveillut vielä päikkäreistäkin. Minulla on ollut ihan puolikuntoinen olo koko viikon ja edellisenä päivänä oli lisäksi niin kova migreeni, että näköä haittasi. 
Mutta unet siis jäi kummallakin meistä haaveilun tasolle ja tästä syystä pizza -hommatkaan ei ihan sujuneet  jouhevasti. Toinen oli ihan yliväsynyt. Se kyllä näkyi ja kuului. Jouduin kaatamaan keittiön tuolit kumoon, ettei Luda koko ajan kiipeäisi pöydälle seisomaan ja touhuilemaan, lisäksi välillä pidin häntä sylissä samalla, kun toisella kädellä tein pizzaa. Siinä taikinaa sähliessä, humautin sitten tyhjäksi kokonaisen purkillisen kookosmaitoa puolikkaan sijasta. Osa osui sujuvasti taikinakulhoon, osa kuitenkin päälleni ja loput lattialle. Ei ollut mitään käsitystä siitä miten paljon kookosmaitoa oikeasti oli kulhossa. Lisäsin summamutikassa kuitenkin jauhoakin, ettei taikina olisi ihan liian vetelää. Sain pohjan valmiiksi ja laitoin esipaistumaan. Tässä kohtaa tuli kämmi ja olisi pitänyt esipaistaa pidempään, sillä taikinassa oli nestettä nyt enemmän kun piti.


 Noh, pizzan täyttö onnistui kuitenkin hyvin, koska Pikkukakkonenkin oli kerinnyt jo siinä ajassa alkamaan ja Luda rauhottui sitä katsomaan. Lopputulos oli muuten hyvä, mutta pohja vähän raaka. Vaikea siis ihan tarkkaan sanoa, että mitä mieltä pohjasta olin, koska koostumus oli osaksi vähän puuromaista. Ei se siis todellakaan pahaa ollut, mutta koostumus vähän vaikutti makunautintoon.
Mutta kokeilkaa te ihmeessä paremmalla keskittymisellä ja kertokaa miltä maistui. Olis kiva kuulla muidenkin kokemuksia.
Luulisi, että kookosjauholla voisi korvata myös ihan vaan osan jauhoista, jos haluaa vähän kevennystä normaali pizzataikinaan. Jos taas inhoat kookoksen makua, tämä ei ole ehkä pizza sinun makuusi.
Luda söi onneksi pizzansa mukisematta, mikä lämmitti äiskän mieltä. :)

Tässä ohje:



Kookosjauho pizzapohja  (hiivaton)
(2-3 syöjälle)

1dl kookosjauhoja
3 kananmunaa
n. 1,8 dl kookosmaitoa
n. 0,8 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa

Lämmitä uuni 190 asteiseksi.
Sekoita ainekset hyvin keskenään ja levitä taikina leivinpaperilla vuorattulle uuninpellille. Esipaista 10-15 min. Ota pohja pois uunista ja täytä pizza lemppari aineksillasi. Sujauta pizza takaisin uuniin täytteineen päivineen ja anna paistua vielä noin 20 minuuttia riippuen uunista.

Tonnikalaa, tuoretta ananasta, oliiveja, tomaattia, katkarapuja. Kruunuksi vähän goudaa ja sinihomejuustoa

Pappa tuli vielä Ludaa leikittämään, niin sain siivottua päivän mittaan tulleen kaamean hulina -kaaoksen. Poika oli yhtä hymyä papan tulon jälkeen. Loppu ilta sujui sukkelasti ja elämä hymyili taas.
Väsymys on kyllä kurjimus, se saa joskus pienetkin asiat tuntumaan niin suurilta. Onneksi eiliset murheet oli oikeasti kuitenkin niin pikkuisia, että ne on nyt yöunilla kuitattu. :)
Muistin kyllä taas, miksi yleensä mahdollisuuksien mukaan ajoitan leipomiset Ludan uniajalle. Mukavampaa meille kummallekkin niin. Ehkä isompana sitten osaa itsekkin osallistua paremmin.




Tänään me lähdetään Ludan kanssa isovanhempieni luokse kylään, heitä on aina ihana nähdä ja heidän luona on niin ihana rauhoittua.<3

Mukavaa viikonloppua kaikille!

-Tiia

Ps. Ainiin! Lisäsin muuten blogin etusivun oikeaan yläreunaan uusia laatikoita, mistä voit käydä kurkkaamassa niitä blogeja, joita seuraan ja suosittelen muillekkin. Ihania jokainen. Käy ihmeessä tutustumassa ja liity rohkeasti itsekkin seuraajaksi. Minunkin blogini viralliseksi lukijaksi voit liittyä yhdestä uudesta etusivun laatikosta missä lukeekin "lukijat". Laatikot pompsahtavat kokonaisuudessaan näkyviin, kun siirrät hiiren niiden päälle. Muutama uskollinen lukija onkin jo tunnustautunut. Kaipaan kyllä teitä muitakin. :)

2 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Pitaa kyl koklaa tota pizza-pohjaa, sit ku on taa whole30 ohi :) Koklasin pari kuukaut sitten teha pitsapohjaa sil Sunnuntain Gluteenittomalla jauholla ja olin yllattynyt kuinka hyva siita tulee. AInut mun ongelma on taalla, et ku taal saa vaa kuivahiivaa, ku mieluummi kayttaisin tuore-hiivaa. No kuitenkin. En oo kyl ihan mikaa maailman isoin kookos-fani, mut vaik esim se kookos-kermavaahto oli hyvaa. Toivottavasti teilla on ollu ihana paiva iso(iso)vanhemmilla :) <3

Tipitii kirjoitti...

Maiju kävi tänään meillä ja maisteltiin eilistä pizzaa. Tykkäs paljon ja mä tykkäsin tänään vielä enemmän, kun eilen! Pohja oli jotenkin "vetäytyneempi", eikä enää puuroinen. Suosittelen siis lämmöllä! Ei se kookos ihan liikaa maistu sieltä kuitenkaan, vaikka ei olis super kookos -fani. :) Ja joo, glute -jauhoista saa kyllä ihan kelpo pizza -pohjan. Mä oikasen yleensä siinä kohtaa ja teen taikinan leipäkoneella, sillä saa niin hyvän.
Päivä iso(iso)vanhemmilla meni tosi hyvin ja leppoisasti. Ukin kanssa pelailtiin Tetristä Nintendo Wii:llä. <3 Toivottavasti sun viikonloppu on ollut ihana! On ikävä sinne aurinkoon.