tiistai 30. huhtikuuta 2013

Ruokahommia ja semmosta niin

Viikot menee niin nopeasti, että tässä on kerinnyt hujahtaa jo kolme kokonaista viikkoa täysin vehnättömällä, sokerittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla. Aamukahviin käytän kyllä ihan tilkkasen maitoa, mutta muuten olen noudattanut edellä mainittujen ruoka-aineiden välttämistä. Äitienpäivään asti ajattelin nyt toistaiseksi jatkaa ja siitä sitten taas maltilla eteenpäin. Katsotaan jäisköhän tämä jopa elämän tavaksi. Hyvin on kyllä mennyt, vaikkakin välillä huomaan haaveilevani esim. jäätelöstä. Irtokarkkeja me ei olla muuteskaan pitkiin aikoihin paljon syöty, mutta suklaa ja jäätelö pyörii usein mielessä. Esimerkiksi tänään olin pikku päikkäreillä ja unessa sulatin valkosuklaata jäätelökakun päälle ja maistelin siitä koko ajan samalla. Havahduin ja heräsin! Hah! 
Olen tehnyt jo monta satsia raakasuklaata makean himoa taltuttamaan. Ensin ostin valmispakkauksen ja sen jälkeen rohkenin ostaa kaikki tarvittavat aineet ja kokeilla tehdä alusta loppuun itse, eikä se kyllä vaikeaa ollut. Vähän hintavaa kylläkin. Mutta terveellistä ja niin HERKKUA! Lisäsin suklaan sekaan vielä kuivatettuja ja sokerittomia kotimaisia mansikoita ja mustikoita! Tosi hyviä tuli! 

Naama on rauhoittunut huomattavasti, sehän tähän ruokaremonttiin yllyttikin. Vielä pompsahtelee uusia paiseita silloin tällöin, mutta huomattavasti vähemmän. Olen niin iloinen, jos tämä muutos toisi nyt avun tähän akneen.
Lisäksi, jos jotakuta kiinnostaa, niin vatsahan toimii myös nyt pitkästä aikaa ihan loistavasti. Mahtava tilanne siis. Lueskelin eilen vähän uutta tietoutta liittyen akneen ja sen aiheuttajaan. Vaikutti mielenkiintoiselta. Täytyy tutkia vielä vähän lisää ja jakaa sitten muillekkin kiinnostuneille.

Suolaisen puolen jutuista leipä on sellainen, mitä silloin tällöin haluaisin. Internet tulvii onneksi mielettömän hyviä blogeja ym. Ja nyt kun tämä leivän tarve minulla oli, niin kuin tilauksesta löysin ihan sattumalta taas yhden ihanan blogin, mistä bongasin super herkullisten porkkanakräkkerien ohjeen! Olen jo kahdesti niitä tehnyt. Ja huomiseksi on taas siemenet likoamassa yön yli. Ne ei meillä kauan lepäile purkissa, kun tykätään niistä niin paljon, kaikki me kolme. Mutta oli kyllä kiva sattumien suma, kun löytyi samalla kaunis ja hyödyllinen blogi ja sitten tämän superherkun ohje ja monta muutakin hyvää ohjetta! Haluan ehdottomasti jakaa kräkkereiden ohjeen eteenpäin ja kiittää ohjeen kehittäjää.
Ohjeen yksityiskohdat on saattanut muuttua hippasen verran matkan varrella oman tyylisekseni, mutta tarkista alkuperäinen ohje linkkaamastani blogista. Veikkaan, että kumpikin maistuu silti ja vielä hyvälle. :)

Kräkkerien päälle ollaan käytetty omatekemää valkosipulivoita, minkä helpon ohjeen laitan myös mukaan. Se on terveellistä ja monikäyttöistä, paistan esimerkiksi jauhelihan ja kananmunatkin sillä. Se antaa tosi hyvän lisämaun paistettavaan.


Super herkkukräkkerit
n. 20 kpl

1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 dl pellavansiemeniä
Vettä siemenille
Yksi iso porkkana
Ruukullinen tuoretta tinjamia
Päälle ripaus laadukasta suolaa

Siemenet tulee liottaa yön yli tai ainakin muutamia tunteja omissa kipoissaan. Vettä lasketaan sen verran, että siemenet peittyy vedellä. Siemenet muodostaa geelimäisen massan, kun ovat valmiit.


Porkkana raastetaan raastinraudan pienimmällä pinnalla soseeksi. Tuore tinjami silputaan veitsellä ihan pikku silpuksi.

Lämmitä uuni 100 asteiseksi ja sekoita ainekset keskenään massaksi. Paistoaika on n. 2 h. Uunista riippuen. Jos paistoajan jälkeen jotkut kräkkereistä ei ole kovettunut, voit jatkaa niiden paistamista vielä hetken ja ottaa valmiit jo pois. Meidän uuni on ainakin niin surkea, että näin piti tehdä. 


Massa levitettään leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille tasaiseksi laataksi. Siloitus onnistuu parhaiten silikonisella nuolijalla. Terävällä veitsellä tehdään laattaan valmiita palasia, koska palaset käännetään puolessa välissä paistoaikaa. Suolan voi sirotella pinnalle tässä kohtaa.

Valmiit kräkkerit säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa, kuivassa. (Ja ehkä vielä parhaiten piilossa muilta ;)


Valkosipulivoi
Köntti huoneenlämpöistä voita, maun mukaan valkosipulin kynsiä ja muutamia tujauksia oliivioljyä.

Murskaa valkosipulin kynnet ja sekoita voin kanssa tasaiseski tahnaksi lisäten oliiviöljyä juuri sen verran, kun hyvältä tuntuu. Lisää öljyä enemmän, jos haluat voin levittyvän helpommin. Säilytys jääkaapissa kannellisessa purkissa.


Tarjoiluehdotus: Levitä valkosipulivoita kräkkereille ja kokoa mieluisa kerrosleipä. Kanamuna ja kasviksiat. Lasissa marjapirtelöä. Voin kertoa, että maistui.


Enkä tietenkään malta olla kertomatta vielä loppuun viikonlopun kuulumisia. Heh. 


Flunssasen Ludan kanssa aloteltiin jo äitienpäivän askarteluja. Taiteilijan asu, sekä tyyli oli erittäinkin vapaa.:)

Lauantaina me oltiin Nikun kanssa leffassa ja oli niin kivat pikku treffit meillä. :)
Käytiin katsomassa "21 tapaa pilata avioliitto" ja se oli oikeinkin onnistunut valinta. Se täytti monta minun mielestä hyvän elokuvan kriteeriä. Viihdytti, itketti, nauratti, ilostutti ja inspiroi. En pilaa nyt kenenkään elokuvanautintoa kertomalla enempää kun sen, että se oli kuvattu kesällä ja oli ihana päästä hetkeksi kesäiseen Helsinkiin! Tuli niin hyvä mieli. Lisäksi päähenkilön asunto oli tapetoitu ihanilla tapeteilla ja minä ihan kylvin niissä värikkäissä kuoseissa! Hihkuin jo heti elokuvan aikana moneen otteesseen niistä ja samalla haaveilin omista. :) Eilen sanoinkin Nikulle, että on sitä elokuvaa jotenkin hassusti ikävä, kun se oli niin ihanan värinen ja siinä oli kesä!
Mutta ihan kohta se on täälläkin! Jee!
Elokuvan lisäksi oli niin kiva olla hetki kahdestaan kodin ulkopuolella ja olla vaan. Teki tosi hyvää.

Sunnuntaina oltiin kirpparikierroksella Siilitieltä Herttoniemeen ulottuvalla piha kirpputorilla. Viime vuonna oli järjästetty sama kiva tempaus, mutta veikkaampa, että viileä sää oli nyt karsinut myyjiä. Eikä minustakaan se ollut niin mukavaa, kun oli niin kylmä tuuli. Mutta muuten oli oikein kiva päivä! Luda otti rattaissa hyvät torkut ja sitten mentiin iltapäivällä pitkästä aikaa koko perheenä vanhempieni luokse kyläilemään. Ludan kanssa käydään siellä toki useamminkin, mutta nyt sattui Nikunkin aikataulut niin, että saatiin nauttia hänen seurastaan iha koko päivä ja hänkin pääsi anoppilaansa pistäytymään. Oli tosi piristävä viikonloppu.


Iloista vapun viettoa kaikille! :)


-Tiia

6 kommenttia:

Anu [Perillä] kirjoitti...

Ihanat jutut ja kuvat muru, taas! Täytyy ehdottomasti tehdä noita kräkkereitä.

Johanna kirjoitti...

Oi miten herkullisen näköistä taas!! Sulta voisi kerätä kaikki reseptit heti talteen! :) Ihana pieni taiteilija sielä, oikein aurinkoista ja hyvää vappua koko perheelle <3

Eeva kirjoitti...

Olipa kiva kuulla paivitysta ruokakokeiluista ja testailuista! Sen jalkee ku tein omia kokeiluja, niin paastin vahan liian rennolle ja nyt taas syon melkein samallai ku joskus enne muinoin :O nii helposti se lahtee lapasesta. Ku osaiski vaa syoda herkkuja ihan silloin talloin. Mut hei oon ylpee susta :) Tsemppia <3 noi sun krakkerit kuulostaa ehk himmpun verran ekstriimilta mulle, mutta liekko vaik yllattaisin itteni joku paiva ja musta kuoriutuis mun sisainen kadoksissa ollut hippiainen ja tekisin siita ;) Lav juu murunen <3

Tipitii kirjoitti...

Kiitos! :) Suosittelen lämpöisesti!

Tipitii kirjoitti...

Ompa ihana kuulla ja kiitos samoin myös, sinulla on niin herkullisia leipomuksia myös blogissasi! Tekisi aina mieli istahtaa Jessen viekkuun niitä maistelemaan! :)

Tipitii kirjoitti...

Joo, mun on kyllä välillä niin tehnyt mieli herkkuja ja kunnon hiilarimättöä. Onneksi vähemmän. Mut silti. Sua ei varmaan auttanut sininen lähetys nyt sun herkuttomuuteen..toivottavasti et siitä pahastunut.;) Ne kräkkerit on kyllä kokeilun arvoisia. Suosittelen hippi -hetkeä.:D