maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kolme gluteenitonta

Nyt on vierähtänyt hetki viime postista. Minun on ollut jotenkin ihan pakko pitää taukoa tästä meidän tietokoneesta.. Jos lähtisin tunteitani kuvailemaan, ne sanat ei vaan oikeasti sopisi suuhuni ja olisivat myös melko sopimattomia tänne blogiinkin. Mutta ehkä edellisten rivien välistä välittyikin jo se, ettei meidän kone toimi ihan halutusti. Nyt kuitenkin pienen tauon jälkeen jaksan taas varmasti hetken tämän kanssa työskennellä. Voimia kerättyäni. :)

Mainitsin jo Pääsiäisen tienoilla laittavani ohjeet Cake popsien tekoon, sekä viimeksi lupailin laittavani Ludan auto -kakun ohjeen.
Halusin myös niiden lisäksi jakaa hyvän gluteenittoman keksi -ohjeen. Ohjeen idea on siis leivinjauhottomuus. Sen takia keksi pitää muotonsa paistaessa lähes samana, kun mitä muotilla tekee. Minusta se oli  aikoinaan kiva vinkki löytää. En kyllä nyt pysty siitä antamaan kunniaa oikeaan osoitteeseen, sillä luin sen ihan ohimennen jostain ja en millään  muista mistä. Harmi. 

Tässä siis nämä lupaamani ohjeet.
 Toivon, että ohjeista saa selvää. Jos löydät olennaisen epäkohdan ohjeista, niin kirjoita ihmeessä minulle ja korjaan sen.
Haluan mainita, että ohjeet eivät ole ammattilaisen kirjoitamat ja kaikki on omia sovelluksiani. Ne maistui kuitenkin hyvältä ja siksi rohkenenkin suositella näitä muillekkin! :)
Kaikki on gluteenittomia ja ne saa lähes suorilta käännettyä tavallisiksi.  


Ludakin testasi vuokaa. Toimi noinkin. Sellaisen saat tilattua tästä.
 

Gluteeniton Pätkis -kakkupohja
(Auton muotoinen)

4dl gluteenittomia jauhoja
3dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3-4 tl kaakaojauhetta
150 g sulaa voita
2 dl mustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
Noin 120g pätkistä
3 kananmunaa

Kostutukseen pari ruokalusikallista vettä per palanen

Kuumenna uuni 175 asteiseksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää paloitellut Pätkikset sulaneen rasvan joukkoon ja sekoita.
Lisää rasvan sekaan jogurtti/kermaviili ja munat.
Siivilöi sekaan kuivat aineet.
Sekoita seos huolella (ei tarvitse kuitenkaan sekoittaa sähkövatkaimella).



Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunissa n.45 min. Tarkista kypsyys pitkällä tikulla. Huomaat kakun olevan valmis, kun taikina ei tartu tikkuun.

Kumoa kakku (varovasti) heti kuumana pois vuoasta ja anna jäähtyä. 

Ensimäisenä leikkasin kuperan pohjan, tasoitin ja käänsin sen leveä puoli alaspäin kakaun pohjimmaiseksi palaksi. Ylijäämät dippasin täytteen kanssa leivontapalkkioksi omaan suuhun ;)


Auto -kakun täyte ja kuorrute eli voikreemi

250g suklaata tai Candy meltsiä mielesi mukaan. (Minä käytin suklaana Sinistä..:D)
100g voita tai margariinia
Puoli prk Mascarpone -juustoa
Noin 3 ruokalusikallista tomusokeria

Kuorrutteen kruunuksi tuli yksi valkoinen kaulintamassa ja elintarvikevärejä

Mintun värisen täytteen tekoon sekoitin kolmea eri väristä Candy meltsiä


Sulatetut herkut valmiina kreemin sekaan. Makkarissa on hyvä tehosekoitella, niin Luda saa päikkärirauhan. :)


Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita pehmeä voi ja Mascarbone tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää seokseen suklaa ja tomusokeri. Lisää tomusokeria sen verran, että seos on kuohkeaa ja siihen jää pysyvästi tehosekottimen jälki. 
Jos haluat tehdä kahta eri väristä/makuista kreemiä, niin tuplaa ainekset ja jaa voi - mascarbone seos eri astiohin ennen suklaan ja tomusokerin lisäystä ja jatka ohjeen mukaan loppuun. Auto kakkuun tein kreemiä tupla -annoksen ja siitä jäi vähän ylikin. Ylijäämän, mitä en dipannut pohjan palasten kanssa, pursotin tekemieni kuppikakkujen päälle.
 

Ylimpänä toinen osa puolitetusta voi -mascarbone seoksesta, mikä odottaa vielä suklaata ja  tomusokeria. Keskellä valmis suklainen voikreemi ja alimpana Candy melts -voikreemi

Kostutin palaset muutamilla ruokalusikallisilla vettä per palanen. Kakku on niin makea muutenkin, että päädyin pelkkään vesikostutukseen.


Alimpaan kerrokseen jäi vähän tyhjää, niin täytin tyhjiön reippaasti kreemillä, kuten toisesta kuvasta ylhäällä oikealla huomaa. Täytin ainoastaan keskimmäisen osan ruskealla ja kuorrutin valmiiksi täytetyn kakun myös sillä. Niin värit vaihtelivat kakun palasissa tasaisesti.

Kaulintamassan lisäsin vähän myöhemmin kakun päälle. Siksi aikaa laitoin kakun jääkaappiin odottelemaan ja tökin pieniä coctail tikkuja ympäri kakkua, että säilytyksen ajaksi laitettava foliokääre ei littaisi kuorrutetta.


Valkoisen kaulintamassan lisäski koristelin auton elintarvikeväreillä värjätyillä sokerimassan palasilla ja ovet piirsin ajan puutteen vuoksi ihan vaan elintarvikeväritussilla

Viiri on tehty scrappi -paperista ja coctail -tikusta. Rekkarin teksti on elintarvikeväritussilla kirjoitettu.





Gluteenittomat keksit
n. 20 -25 kpl

Jos haluat, että keksit ei menetä muotoaan uunissa, 
älä lisää taikinaan ollenkaan leivinjauhetta tai soodaa.

125 g voita
1,5 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
n. 4 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl vaniljauutetta tai maun mukaan haluamaasi makusiirappia.

Sekoitin taikinaan Hassel -pähkinä makusiirappia


Lämmitä uuni 180 asteiseksi.

Sekoita voi ja sokeri kulhossa sähkövatkainta käyttäen kevyeksi vaahdoksi.
Lisää kokoajan sekoitaen muna ja vaniljauute/makusiirappi.

Siivilöi jauhot sekaan pienissä osissa sekoittaen.

Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista.



Kauli taikina jauhoitetulla alustalla levyksi. Lisää jauhoja myös taikinan päälle, jos se meinaa tarttua kaulimeen. Gluteeniton taikina saattaa nimittäin jäädä tahmeammaksi, kun normaali jauhoilla leivottu.

Tee muotilla haluamiasi kuviota taikinaan ja siirä ne varoen uuninpellille esim. lastalla ja paista n. 10-15 min, kunnes keksit ovat saaneet kauniin sävyn. Gluteenittomat keksit jäävät yleensä vähän vaaleammiksi.




Koristeeksi sulatin ystäväni Eevan Jenkeistä lähettämiä Candy Meltsejä. Siellä ne ovat överi halpoja. Noin kaksi dollaria pussi. Sekoitin kolmesta eri pussista oikean sävyistä tahnaa ja pursottimena käytin ihan minigrip -pussia, mistä leikkasin varovasti kulman sopivan pieneksi ja tahma pursottui puristaessa siitä hyvin ulos. Auton renkaiksi käytin sinistä sokerimassaa, mitä leikkasin myös Eevan lähettämällä sokerimassa -leikkurilla. Osaan autoista laitoin jo ennen paistoa keskelle pikku sydämet ja kokeilin, mitä käy. Väri vaan haaleni vähäisen ja sydän kovettui jäähtyessä.



Candy meltsejä saa ostettua Suomestakin esim. Bake&Party -liikkeestä, mistä sain auto -vuoankin kokeiluun.


Gluteeniton Cake pop taikina
(appelsiinin makuinen) 

n. 20-25 palleroista

2,5 dl hienoasokeria
200g pehmeää voita
3 isoa kananmunaa
3 dl gluteenittomia jauhoja
3 tl leivinjauhetta

 Lisäksi purkillinen appelsiinin makuista tuorejuustoa



Kuumenna uuni 190 asteiseksi.

Sekoita voi ja sokeri ilmavaksi sähkövatkaimella.
Jatka kunnes seos on kuohkeaa.
Lisää yksi muna kerrallaan koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
Sekoita vielä kuivat aineet siivilöiden taikinan sekaan.
Kaada valmis taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja pistä uuniin paistumaan noin 15 minuutiksi, riippuen uunista. 


Ylempänä pelkkä murustettu kakkupohja ja alempana on sekaan lisätty jo tuorejuusto


Kun paistos on valmis, anna jäähtyä ja murustele kakku pieniksi murusiksi isoon kulhoon.
Sekoita murusten joukkoon sormin tai puuhaarukalla tuorejuusto.
Muotoile taikinasta käsin (tai mainioita lihapulla -pihtejä apuna käyttäen ;) pieniä palloja. Suuret pallot tulevat liian painaviksi ja ei välttämättä säily ehjänä tikun varressa.

Lihapulla pihdit sai uuden käyttötarkoituksen. Alla pussillinen tikkarin tikkuja.


Jos pakastat palleroiset odottamaan myöhempää koristelua, niin tökkää niihin valmiiksi tikkaritikulla
reikä palleron puoliväliin asti. Ei läpi!
Laita pallerot jääkaappiin noin tunniksi jäähylle ja aloita koristelu.
Laita suklaa/ Candy melts sulamaan vesihauteeseen sekoitellen ihan sulaksi.
Jos et vielä ole tehnyt tikulla reikää palloihin, tee se nyt. Kun reikä on tehty, dippaa pelkkää tikkua suklaaseen ja sijoita tikku paikalleen, jo tekemääsi reikään. 



Päätä viimeistään tässä vaiheessa haluatko tarjoilla tikkarit tikun varassa seisten vai tikku pallerrossa tönöttäen. Jos päädyt ensinmäiseen vaihtoehtoon, voit tehdä tikkareille jalustan esimerkiksi maljakosta, minne kaadat kilon sokeria. Sen varassa tikkarit pysyvät hyvin pystyssä ja niitä on siitä helppo nappailla herkkusuihin. Jos taas päädyt jälkimmäiseen, valitse vain sopiva tasainen alusta ja sijoita valmis tikkari siihen. Huomio, että et voi enää (ainakaan sotkematta) siirtää tikkaria toiseen kohtaan, kun olet kerran sen alustaan asettanut kuivumaan.

Nyt voit jatkaa koristelua. 
Oletus tässä kohtaa on, että tikkari on nyt hyvin kiinnittynyt/jähmettynyt palleroiseen.


Candy melts


Nosta dippi pois vesihauteesta ja dippaa tikkarit suklaaseen upottaen. Käytä apuna lusikkaa, että saat joka kohdan varmasti peitettyä. Jos haluat, kieritä dipatut tikkarit vielä nomppareilla peitetyllä lautasella.
 Aseta valmis tikkari valitsemallesi paikalle kuivumaan ja odottamaan herkuttelua.



Koristelumahdollisuuksia on tuhansia ja vain taivas kattona. Netistä voi löytää mitä ihanimpia ideoita. Täytyy vaan tähän todeta, että koristeluun kannattaa varata hyvin aikaa ja kiireessä ei kannata rueta hötkyillen hommiin. Äläkä soimaa itseäsi, jos pallo putoaakin dipin sekaan ja joudut sitä onkimaan lusikan avulla sieltä. Tai jos palleroinen halkeaa tai se/ne putoaa lattialle. Minulle on kaikki edellämainittu käynyt ja olen kokeillut näitä tehdä muutamia kertoja ennen kuin vasta onnistuin. Lähdin vähän liian suurella itsevarmuudella kokeilemaan ja en edes oikeasti ottanut tekniikoista tarpeeksi selvää. Kantapään kautta kyllä oppii ihan hyvin.. :D
Mutta nämä ei minusta ainakaan ole niin helppoja tehdä, kun mitä kuvittelin ja useasta lukemastani ohjeesta päättelin.. Älkääkä kukaan käsittäkö väärin, kannustan todellakin kokeilemaan ja on ihan huippua, jos joku onnistuu täysin ekalla yrittämällä. Minulle nyt vaan ei käynyt niin.

Pääsiäisenä tekemäni tipu ja kani cake popsit saivat silmät elintarvikeväritussilla. Tipun nenä on sydämen muotoinen nomppis ja pupun korvat on taikinapalleroiseen upotetut mantelit. Teline missä tikkarit seisoo, on itsetehty pienestä pahvilaatikosta ja sen päällystin vihreällä voimapaperilla.

Herkuttelu hetkiä! :)

-Tipi







6 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Ihanan nakosia herkkuja ja tosi hyvat ja selkeet ohjeet :) kiva ku paivitit, useesti oon kattonu meinaa bloglovingist et joko oot paivittany :) p.s. en ees tienny et on joku lihapullan pyorittaja pallo olemassa, ompa hyva idis!!! Iha lihapullienki tekoo! Saati sit cake-popsien tekoon!

Sanni kirjoitti...

Upeita! Ja varmasti niin herkullisia! Ootpa taitava jauhopeukalo!

Anu [Perillä] kirjoitti...

Maailman taitavin amatöörileipuri :)

Tipitii kirjoitti...

Kiitos! :) Itsekkin odotan sun päivityksiä aina kovasti.<3 Ne on lihapullapihdit, niillä kahmastaan taikinasta hyvä määrä taikinaa ja puristetaan pihdit tiiviisti yhteen. Yleensä kyllä viimeistelen pallot vielä käsin, mutta niissä on se hyvä puoli,että niillä saa tehtyä keskenään samankokoisia palloja. :) En kyllä tiedä miten yleistä on käyttää niitä cake popsien tekoon! :D

Tipitii kirjoitti...

Kiitos ihana Sanni! :)

Tipitii kirjoitti...

Hah! Voi ihana! :D Kiitos tästä tittelistä.<3