keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Aurinko armas ja armoton

Aurinko, aurinko, aurinko...Ihana, pitkän synkän ajan jälkeinen kevät aurinko! Se on paistanut niin kauniina ja iloisena nyt jo monta päivää! Aurinko on ihana, mutta myös armoton. Sen valo paljastaa kyllä kaiken. Likaiset ikkunat, leijuvan pölyn, tahraisen lattian ja keittiö kalusteiden tahmaiset ja rasvaiset sormenjäljet, puhumattakaan kaatuneen kahvin roiskejäljistä tai tomaattikastikkeen valumista. Ah!
Maanantai alkoi siis siivotessa ja puunatessa paikkoja. Imurointikin onnistui, kun Nikulla oli mahdollisuus olla päivällä kotona ja leikittää Ludaa minun imuroidessa. Kokeiltiin taas vaihteeksi imurin siedätyshoitoa Ludalle, mutta se meni taas hysteeri -itkuksi..no, kyllä se siitä. Some day. Luda on muuten kyllä mainio siivousapulainen. En nyt sanoisi, että toistaseksi suuria saisi aikaiseksi, mutta on tosi hyvä henkinen tuki ja yritys on hänellä kova. Hän haluaa aina oman rätin, millä saa pyyhkiä lattioita, tasoja ja tuoleja. Tosi ihana apuri. Joku päivä varmasti hän on ihan oikeastikkin avuksi. Ainakin se on suuri haaveeni, että hän isompana oppisi tekemään kotihommia.



 Maanatain siivouspäivästä ei ole paljoa enää kyllä jäljellä, onhan siitä jo kaksi kokonaista kotipäivää.


Tämä kuva on otettu 15 min imuroinnin jälkeen. Siitä se sitten taas lähti :D


Ludalla on ollut taas köhis ja räkis. Eli yskä on ollut kova ja räkä virrannut. Ollaan oltu kolme päivää sisällä ja paranneltu oloja. Itselläni on ollut vaan tosi väsynyt olo ja kurkku kipeä, mutta ei muuta. Olen koittanut napsia c-vitsku droppeja. 


Nuhanenä viihdyttää itseään vaippalaatikossa


Eilen minun vanhempi siskoni Milla tuli iltapäivällä kylään ja toi tullessaan herkkuja: Tuoretta ananasta, mangoa, avocadoa, minttua.. Nam!
Pirtelöksihän touhu vaihteeksi meni ja herkuteltiin niiiiin hyvällä terveyspirtelöllä!

Kaunis Milla-sisko sai pirtelön sydämellä

Kirjoituksen loppuun laitan suuntaa antavat ohjeet pirtelön tekoon, koska yleensä en tarkasti mittaile mitään vaan lisäilen summamutikassa fiiliksen mukaan ja välillä maistellen. Pirtelöissä on parasta se, että sekaan voi laittaa melkeempä mitä vaan ja ujuttaa helposti mukaan kaikenlaista terveellistä, mitä ei muuten saisi niin helposti alas.


Maistuvaa minttua


Hunajaa, viherjauhetta, kaakaonibsejä, pellavan siemenrouhetta, heraproteiinia

Tänään startattiin aamu Ludan kanssa samalla pirtelö -reseptillä ja aijaijai.. Istuskeltiin aamupala pöydässä kokonaiset puolituntia ja nautiskeltiin pirtelöstä aamuohjelmia katsellen. Luda söi lisäksi kyllä leipääkin. Minä en ole nyt syönyt leipää ja olen pyrkinyt pikkuhiljaa muutenkin valmistelemaan itseäni ajatuksella, että jättäisin kerta viikkoon herkuttelunkin, ainakin kuukaudeksi. Haluan tämän naamaremontin nyt oikeasti haltuun. Päätin, että kun Ludan kakkos -juhlat on ensikuussa juhlittu, niin sen jälkeen aloitan täysin sokerittoman ruokavalion. Tässä on kuitenkin tulossa kohta pääsiäinen kaikkine herkkuineen ja Ludan juhliinkin haluan leipoa ja leipoessa tulee aina maisteltua, puhumattakaan sitten, kun kaikki on valmiina..heh.
Lueskelin jo aiemmin mainitsemastani sivustosta vaihtoehtoisista herkuista ja ei ne pahalta kuulostaneet. Haluan pian opetella tekemään erilaisia raakasuklaita ja bongasin myös kookosjauhe -pizzapohjan ohjeen. Täytyy palata näihin herkkuihin pian ja jaan ne sitten teille muillekkin! :) Täytyy sanoa, että minulle on kyllä suuri haaste tuo täysin sokeriton kausi, mutta haluan päättää onnistua siinä. Kuukausi on kuitenkin ihan lyhyt aika ja voihan olla, ettei sitä enää sitten edes niin paljon kaipaakkaan. Testaamalla sen sitten tietää. Leipomista aion kuitenkin jatkaa, siitä en luovu. ;)

Tämä on nyt vaan kovasti minulla mietinnässä ja haluaisin oman remonttini myötä antaa myös muillekkin intoa uuden kokeiluun ja lisäksi päivittää täällä välillä omia onnistumisiani ja notkahduksia. Itse olen saanut niin paljon tästä uutta puhtia ruoanlaittoon, pitkän tympäännyttävän oloisen keittiökauden jälkeen. Aurinko paistaa kaikinpuolin meidän keittiössä nyt entistä enemmän ja se on ihanaa! :)

Illalla valmiiksi paloitellut hedelmät sujahtaa aamulla helposti blenderiin. (Luda "tyhjentää" taustalla tiskikonetta)




Fiilikset kohdillaan. Omassa huoneessa musiikkia kuunnellen ja keinutuolissa lueskellen


 Tänään on ollut niin mukava kotipäivä. Flunssasta toipuva poika on ollut jo ihan eri vireinen. Muutama edellinen päivä on mennyt joiltain osin flunssaväsymys -kiukutellessa ja ymmärtäähän sen. Itsekkin olen ollut erityisen väsynyt ja minuakin on välillä kiukuttanut.

Mutta tänään on ollut niin kovin leppoisaa. Ompelukonekkin on saanut surista.
Tänään sain lisäksi vihdoin Ludan huoneen "viihdekeskuksen" kuntoon. Eli sain kopioitua cd -levyltä tietokoneelle Ludan lempilevyn kappaleet ja sieltä siirsin ne ipodille. Oikeasti tuollaiset asiat on joskus vaan ylitsepääsemättömän vaikeita hoitaa.. Tänään sen kuitenkin tein. Jes! 

Ostettiin hetki sitten Ludalle etukäteis synttärilahjaksi Angry Birds -telakka. Normaalin cd -soittimen kanssa kuuntelusta ei tule tällä hetkellä nimittäin yhtään mitään, kun Luda availee luukkua ja muljuttaa levyä sitten pitkin lattiaa.. tämä telakka -juttu oli nyt paras ratkaisu innokkaan musiikkimiehen kuuntelulle. Telakka osan saa kaikenlisäksi piiloon ja linnun pää toimii kaijuttimena. Tämä viritys löytyi kaupasta vaan 15€ (norm. 79€). Huippu löytö! Nyt on sitten tänään taas raikunut linnun pään täydeltä Rajaton yhtyeen lasten laulut! Tyytyväinen lapsi, tyytyväinen äiti. Ja toisin päin. Ainakin useimmiten ihan toimiva combo. :)


Jännittävä ensikohtaaminen linnun kanssa, onneksi isi oli koko ajan viekussa


Nautitaan auringosta ja sen tuomasta hyvästä mielestä. Kohta noi lumetkin tosta lähtee ja sitten ei ole ainakaan meikäläisen riemulla rajaa! :)

-Tiia





Terveellinen herkkupirtelö
(3 annosta)

nesteeksi esim. 2,5 dl sitruunavettä
2 rkl kymäpuristettua kookosöljyä

n. 250g tuoretta ananasta
puolikas tuore mango
puolikas banaani
avocado
2 dl kotimaista mustikkaa 
1 dl kotimaista punaviinimarjoja
1 dl kotimaista mustaviinimarjoja

tuoretta mintunlehteä 4-6 kpl oman maun mukaan
 ja turaus juoksevaa luomu hunajaa
 
 Lopuksi halutessasi lisää vielä:

 1 rkl pellavasiemenrouhetta
1 rkl kaakao nibsejä
1 dl heraproreiinijauhetta
1 tl viherjauhetta



 Pilko kaikki ainekset blenderiin ja surista pirtelö valmiiksi. Lapsille, raskaana oleville ja imettäville en suosittele herajauhetta ja viherjauheen sopivuutta en osaa varmaksi sanoa. Lisää ne siis vasta myöhemmin, jos tarjoat pirtelöä vaikka lapselle ja kaada lapsen annos välissä blenderistä pois. Pirtelöstä tulee varmasti herkullinen, vaikka et lisäisikään jauheita.

Herkuttele! :) 
 
 

2 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

NIin ihania kuvia <3 Herkullisista hedelmista ja pirteloista. Tekee itekin mieli. Ehka pitaakin menna keittioon ja teha pirtelo. Tosin meilla ei oo tollasia kaikkia ihania aineita :) Ku viime aikoin en oo kayttany maitotuotteit, nii se on vaha hankaloittanu pirteloiden tekoa. Ku yleensa laitoin niihi vaha maitoo/kreikkailaist jugurttia. Mut viime aikoin oon sit vaa kayttany vetta, toi sitruunavesi on hyva idea kans. Joskus oon kayttany myos kivennaisvetta ja se on tosi hyvaa kans, tulee sellai raikas :) no nyt smoothien tekoon.

Tipitii kirjoitti...

Kiitos, ihana. <3 Kiva kuulla, että sain olla pirtelö -inpiraatiosi lähteenä! Heh! Toivottavasti tuli hyvä ja maistuva pirtelö! :) Teillä on se ihana tori siellä..sieltähän sais varmasti kaikkea herkkua pirtelöön! Voitaspa yhes mennä sinne hedelmä ja kukka ostoksille! :)