perjantai 17. toukokuuta 2013

Kookoskermainen parsakeitto

Kevät-talvella taisin vähän päivitellä parsan kallista nippuhintaa, mutta nyt olen nähnyt monessa paikassa isoja parsanippuja jopa kahdella eurolla ja nyt puhutaan minun mielestäni ihan kivasta hinnasta. Kaupasta oli taaskin tarttunut mukaan herkullisia parsoja ja päätinkin niiden innoittamana tehdä keiton kaapista löytyvistä tarpeista. Siitä tulikin melko herkullinen. Nyt maidottomalla dietillä olen korvannut tavis kermaa kookoskermalla ja koska olen kookoksen ystävä, olen siitä kovasti pitänyt. Siitä saa leipoessakin hyvän kermavaahdon, kun erottelee nestemäisen osan sivuun. Nestemäisen osan voi käyttää muuhun tarkoitukseen myöhemmin. Vaikkapa pirtelöhommissa. Tässä kovinkin yksinkertainen ohje maukkaaseen keittoon ja jos jotain ainesta ei löydy kaapista, aina voi vähän soveltaa. Tämäkin keitto tuli tehtyä vähän soveltamalla. Mutta siis, ohje menee suunnilleen näin.






Kookoskermainen parsakeitto
2-4 annosta

Nippu parsaa (n.10 kpl)
1-1,5 purkkia kookoskermaa (maun mukaan)
Vettä n. 4dl (haihtuu keittäessä)
1 sipuli
2 valkosupinkynttä
Noin puolikas pakaste keittokasvissuikalesekoitus (selleri, porkkana, sipuli.. Ym.)
Sitruunan kuorta raasteena
1 ruokalusikallinen sitruunan mehua
Nokare voita
Ruususuolaa

Leikkaa parsojen varresta kova valkoinen osa pois ja kuori varret nuppuun asti. Pilko parsat pieniksi paloiksi ja jätä sivuun odottamaan. Laita kuoret ja valkoinen varsiosa kattilaan, minne mitataan vesi ja lisätään suolaa ihan reippaasti maun mukaan. Vettä saa myös olla reilusti (n. 4dl), sillä se haihtuu keittoliemen kiehuessa. Raasta lisäksi noin puolikkaan sitruunan kuori veden sekaan ja anna kiehua rapiat 10 min. Pilko sipuli ja kuullota ne kattilassa läpinäkyväksi voin seassa. Kaada keitinliemi siivilöiden kattilaan ja heitä kuoret pois. Lisää liemen sekaan parsan palaset (säästä koristeluun muutama nuppu) ja keittokasvikset. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää kookoskerma ja sitruunamehu. Anna keiton vielä hetken hautua kattilassa ja tarjoile nautittavaksi!





Me syötiin Nikun kanssa kyseinen keitto puoliksi. Lisäksi oli kanafilettä. Nälkä pysyi kyllä hyvin poissa. Keiton voi tarjoilla myös pienemmissä kupeissa esimerkiksi alkuruoksi neljälle hengelle vaikkapa leivän kanssa.

Herkutteluja!

1 kommentti:

Eeva kirjoitti...

Pitais koklaa tota joku paiva, Beikku varmasti ainaki tykkais, ehka jopa makin. Oon oppinu tykkaamaan parsasta taalla, mut yleensa paistetaa sita pannulla ja laitetaa pippuria ja suolaa siihen. Mut kiva olis kokeilla jotain uutta. Sul on Tiia tiiaks vaa nii ihana blogi, ain tykkaan lukea ja kuvat on niiin kauniita kanssa! <3